Συχνές ερωτήσεις

 • Uncategorized
Προβολή όλων | Κλείσιμο όλων
 • 1. Πότε θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός;
   

  Ο διαγωνισμός του 2024 θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 9:00 - 10:30 το πρωί, με φυσική παρουσία των διαγωνιζομένων.

 • 2. Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό;
   

  Όλοι οι μαθητές από την Β΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, ανεξάρτητα από το τύπο ή τη μορφή του Σχολείου (Δημόσιο, Ιδιωτικό, κ.λπ.). Ο κάθε μαθητής γράφει σε θέματα που αντιστοιχούν στο επίπεδο της τάξης του.

 • 3. Πότε και πώς μπορώ να εγγραφώ για το διαγωνισμό;
   

  Οι εγγραφές ανοίγουν την 1η Ιανουαρίου 2024, και γίνονται απευθείας στα Κέντρα Εξέτασης. Οι εγγραφές κλείνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

 • 4. Όσοι διακριθούν θα πάρουν και άλλα δώρα;
   

  Ναι. Εκτός από μία Βεβαίωση Διάκρισης, θα πάρουν ορισμένα συμβολικά δώρα όπως βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια, πόστερ και λοιπά, ανάλογα με την επίδοση του καθενός.

 • 5. Αν δεν εγγραφώ πριν τις 8 Μαρτίου, υπάρχουν επιπτώσεις;
   

  Οι εγγραφές για τον διαγωνισμό του 2024 πρέπει να γίνουν μέχρι τις 8 Μαρτίου. Είναι θέμα οργάνωσης γιατί απαιτείται αρκετή προετοιμασία από πλευράς μας για να προλάβουμε να διοργανώσουμε απρόσκοπτα τον διαγωνισμό, ο οποίος προγραμματίζεται να γίνει μόλις 3 εβδομάδες αργότερα. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

  Μιλήστε με το Κέντρο Εξέτασης στο οποίο θέλετε να κάνετε εγγραφή για ακριβείς πληροφορίες.

  -->

 • 6. Πότε θα αναρτηθούν τα ονόματα των διακριθέντων;
   

  Μερικές εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό και αφού διορθωθούν όλα τα γραπτά θα αναρτηθούν τα ονόματα των διακριθέντων στην ιστοσελίδα του Καγκουρό.

  Η Αναλυτική Βαθμολογία, όπως αναφέραμε και παραπάνω, θα σταλεί στα Κέντρα εξέτασης λίγες εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό.

  Τα ονόματα των διακριθέντων, ακόμη και των παλαιότερων ετών, είναι πάντα διαθέσιμα στην σελίδα:

  http://www.kangaroo.gr/διακριθέντες-μαθητές/

 • 7. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τι χρειάζεται να κρατά κανείς;
   

  Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους πρόχειρο χαρτί και μολύβι ή στυλό του για να τους βοηθήσει στην λύση των προβλημάτων.

 • 8. Πώς θα πάρω τα δώρα μου αν διακριθώ;
   

  Τα βραβεία διάκρισης θα διανεμηθούν στο Κέντρο Εξέτασης όπου διαγωνίστηκε ο εκάστοτε μαθητής. Ειδικότερα, μαθητές που διαγωνίστηκαν σε διαφορετικό Σχολείο από το δικό τους, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το εκάστοτε Κέντρο Εξέτασης για να παραλάβουν τα δώρα της διάκρισής τους. Τα δώρα δεν ταχυδρομούνται στις κατοικίες των μαθητών.

 • 9. Μπορώ να κρατήσω τα θέματα μετά την εξέταση;
   

  Ναι, μπορείς. Αν θέλεις μπορείς να σημειώσεις στο αντίγραφό των θεμάτων σου τις απαντήσεις που έγραψες στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, για να τις ελέγξεις μετά τον διαγωνισμό. Έτσι, μετά τον διαγωνισμό, θα σου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσεις τις απαντήσεις με τους Δασκάλους, τους Καθηγητές και τους συμμαθητές σου. Επίσης, μπορείς να κρατήσεις και το πρόχειρο χαρτί που σου δόθηκε για να διαγωνιστείς.

  Υπενθυμίζουμε ότι τα θέματα όλων των επιπέδων, καθώς και οι απαντήσεις αλλά και συστηματικές λύσεις τους, βρίσκονται στο βιβλίο που παίρνουν ως δώρο όλοι οι εγγεγραμμένοι μαθητές. Θυμήσου να το παραλάβεις, μαζί με τα υπόλοιπα δώρα, από το Κέντρο Εξέτασης που έκανες την εγγραφή σου, λίγες εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό.

 • 10. Αυτά που θα γράψω στο πρόχειρο θα βαθμολογηθούν;
   

  Όχι. Τα πρόχειρα δεν παραδίδονται, αλλά τα κρατά ο μαθητής.
  Στο πρόχειρο μπορεί ο μαθητής να γράψει άφοβα ό,τι θέλει.

 • 11. Αν δεν γράψω καλά στον διαγωνισμό, το όνομά μου και ο βαθμός μου θα γνωστοποιούνται στους άλλους;
   

  Όχι. Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται μόνο στον ενδιαφερόμενο, δεν φαίνονται πουθενά και τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Στην ιστοσελίδα του Καγκουρό ανακοινώνονται μόνο τα ονόματα όσων διακριθούν. Οι βαθμοί γνωστοποιούνται μέσω του Υπεύθυνου Εξέτασης μόνο απευθείας στον ίδιο τον διαγωνιζόμενο.

 • 12. Πού μπορώ να βρω τις απαντήσεις των θεμάτων;
   

  Το βιβλίο που παίρνει ο κάθε διαγωνιζόμενος ως δώρο περιέχει όχι μόνο τις απαντήσεις αλλά και αναλυτικές λύσεις των θεμάτων.

 • 13. Αν ένας απαντά τις ερωτήσεις στην τύχη, έχει μεγάλες πιθανότητες να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία;
   

  Όχι. Εάν σε μερικές ερωτήσεις ο μαθητής είναι τυχερός και πιάσει την σωστή απάντηση, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις που δεν θα είναι τόσο τυχερός. Από αυτές αφαιρούνται πόντοι, οπότε στατιστικώς θα επέλθει ισορροπία.

  Τονίζουμε ότι στις λάθος απαντήσεις αφαιρείται μία μονάδα. Άρα είναι προς το συμφέρον του μαθητή αν δεν γνωρίζει την απάντηση ή αν δεν είναι απόλυτα βέβαιος για την σωστή απάντηση, τότε να μην σημειώσει απάντηση. Σε αυτή την περίπτωση ούτε κερδίζει ούτε χάνει μονάδες.

 • 14. Αν μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας έχω αντιρρήσεις για την επίδοση μου, μπορώ να ζητήσω να επανεξεταστεί το γραπτό μου;
   

  Βεβαίως. Στην περίπτωση αυτή επανεξετάζεται το γραπτό και αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αναλυτική βαθμολογία. Στην σπάνια περίπτωση που έχει γίνει λάθος κατά τη βαθμολόγηση, και ο μαθητής δικαιούται επιπλέον δώρο, προφανώς θα το πάρει (θα του σταλεί ταχυδρομικά). Επίσης θα προστεθεί το όνομά του στους πίνακες των διακριθέντων.

 • 15. Τα χρήματα της συνδρομής είναι μόνο για τη συμμετοχή;
   

  Όχι μόνο. Με τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό, και ανεξάρτητα αν θα διακριθεί ή όχι, παίρνει διάφορα εκπαιδευτικά δώρα που η αντικειμενική τους αξία είναι μεγαλύτερη από τη συνδρομή. (Για να δεις τα δώρα που μοιράστηκαν σε προηγούμενα χρόνια κάνε κλικ εδώ).

 • 16. Έδωσα στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Μπορώ να δώσω και στον διαγωνισμό "Καγκουρό";
   

  Βεβαίως. Οι δύο διαγωνισμοί είναι εντελώς ανεξάρτητοι. Μάλιστα το Καγκουρό ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετάσχουν και στους δύο διαγωνισμούς. Ας προστεθεί ότι οι δύο διαγωνισμοί έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Ο διαγωνισμός της ΕΜΕ, ιδίως στην Δεύτερη και Τρίτη φάση του (Ευκλείδης, Αρχιμήδης), απευθύνεται στους ταλαντούχους μαθητές και τα θέματα είναι δύσκολα και βασίζονται σε παραδοσιακή ύλη. Ο διαγωνισμός Καγκουρό απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όλοι μπορούν να απαντήσουν σε πολλές από τις ερωτήσεις.

  Η μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού Καγκουρό είναι ακριβώς η πρωτοτυπία των θεμάτων, η ποικιλία τους και ο διασκεδαστικός τους χαρακτήρας, στοιχεία τα οποία ενθουσιάζουν τους μαθητές. Το μόνο εφόδιο που χρειάζεται ένας διαγωνιζόμενος είναι η καθαρή σκέψη και η χαρά να εφευρίσκει. Γι’ αυτό άλλωστε ο Διαγωνισμός Καγκουρό είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός παγκοσμίως, σε οποιοδήποτε θέμα.

 • 17. Πού πάει το ποσό της συμμετοχής στο διαγωνισμό;
   

  Εκτός από τα οργανωτικά έξοδα (εκτύπωση των θεμάτων, ταχυδρομικά, συμβολική αμοιβή επιτηρητών και λοιπά) ο κάθε μαθητής λαμβάνει διάφορα εκπαιδευτικά δώρα. Αυτά είναι

  α) Βεβαίωση Συμμετοχής, η οποία δίνεται την ημέρα του διαγωνισμού.

  β) ένα έγχρωμο μαθηματικό βιβλίο 112 σελίδων με όλα τα θέματα του φετινού διαγωνισμού και τις λύσεις τους, με άρθρα πάνω στα μαθηματικά, γρίφους και λοιπά (δείτε τα αντίστοιχα βιβλία του 2012 και 2013 εδώ). Το βιβλίο δίνεται λίγες εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό.

  γ) άλλο εκπαιδευτικό υλικό, το οποία δίνεται λίγες ημέρες μετά τον διαγωνισμό.

  Η αξία των αντικειμένων που θα πάρει στα χέρια του ο κάθε μαθητής υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό της συμμετοχής.

  Επίσης, ένας στους 6 μαθητές θα βραβευθεί με επιπρόσθετα εκπαιδευτικά δώρα, όπως μία μεγάλη αφίσα 50cm x 70cm ή 70cm x 100cm με μαθηματικό θέμα και άλλα.

 • 18. Μπορεί κανείς να έχει αντίγραφο των θεμάτων των άλλων τάξεων;
   

  Τα θέματα όλων των τάξεων με τις λύσεις τους υπάρχουν στο βιβλίο που παίρνουν ως δώρο όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Όσοι δεν έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό μπορούν να προμηθευτούν το ίδιο βιβλίο, όπως και τα αντίστοιχα του 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 και 2023 από το εμπόριο ή απευθείας από το Καγκουρό (βλέπετε πωλήσεις).

  Επίσης, τα βιβλία "Μαθηματικά για όλους – Τόμος 6" του 2012 και "Μαθηματικά για όλους – Τόμος 7" του 2013 διατίθενται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή!.

 • 19. Ποιος βγάζει τα θέματα;
   

  Τα θέματα τα βγάζει επιτροπή ειδικών στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις οποίες διενεργείται ο διαγωνισμός. Τα θέματα είναι, με μικρές εξαιρέσεις, κοινά σε όλες τις χώρες. Οι όποιες διαφορές οφείλονται στο ότι δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα ούτε οι μαθητές διδάσκονται την ίδια ύλη. Γι΄ αυτό οι υπεύθυνοι του Καγκουρό στις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, προσαρμόζουν τα θέματα στην ύλη που γνωρίζουν οι μαθητές της χώρας τους.

 • 20. Τα δώρα που παίρνουν όσοι συμμετάσχουν είναι κατάλληλα για τους μαθητές;
   

  Σημειώνουμε εμφατικά ότι όλο το υλικό που διαθέτουμε στους μαθητές είναι παιδαγωγικά άμεμπτο και σέβεται την προσωπικότητά τους. Ο μόνος στόχος είναι να παρουσιάσουν τα Μαθηματικά ως παιχνίδι, να καλλιεργήσουν την μαθηματική σκέψη, να είναι χρήσιμα στους μαθητές και τους δασκάλους τους και να συμβάλλουν στην εκπαίδευση της νεολαίας.

 • 21. Υπάρχει συνδρομή για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό;
   

  Ναι. Έχει καθοριστεί στα 12,50 ευρώ. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ που θα διαγωνιστείτε (όχι απευθείας στο Καγκουρό).

 • 22. Τι προσωπικά στοιχεία συλλέγει το Καγκουρό (GDPR);
   

  Το Καγκουρό, για τις ανάγκες διεξαγωγής του διαγωνισμού, συλλέγει μέσω των Κέντρων Εξέτασης τα εξής στοιχεία μαθητών:

  Όνομα, Επίθετο, Πατρώνυμο, email, τάξη, Σχολείο στο οποίο φοιτά, Κέντρο Εξέτασης στο οποίο έκανε εγγραφή.

  Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την διεξαγωγή του διαγωνισμού Καγκουρό.

  Δεν κοινοποιούνται σε τρίτους και δεν χρησιμοποιούνται για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς. Λίγες εβδομάδες μετά το πέρας του διαγωνισμού και της αποστολής των αποτελεσμάτων, τα email που συλλέχθηκαν θα διαγραφούν από τα αρχεία μας, ενώ κρατείται σε αρχείο η επίδοση κάθε διαγωνιζόμενου. Τα ονόματα των μαθητών που κερδίζουν διάκριση, ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα μας και παραμένουν στην σελίδα www.kangaroo.gr/διακριθέντες-μαθητές

 • 23. Σε τι θέματα θα γίνει ο διαγωνισμός;
   

  Θα υπάρχουν έξι διαφορετικά επίπεδα θεμάτων, ανάλογα με την τάξη του μαθητή. Αυτά είναι ως εξής:

  Επίπεδο Β' Δημοτικού: απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 1: απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 2: απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 3: απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου,
  Επίπεδο 4: απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ τάξης Λυκείου.
  Επίπεδο 5: απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου.

  Με άλλα λόγια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα, οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού. Όμοια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, και λοιπά. Όλα τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές από το Σχολείο.

 • 24. Εάν κάποιος νοιώθει ότι είναι πολύ καλός στα Μαθηματικά, μπορεί να δώσει σε θέματα μεγαλύτερης τάξης;
   

  Βεβαίως, αλλά δεν το συνιστούμε. Αν παρόλα αυτά ένας μαθητής επιθυμεί να διαγωνιστεί σε μεγαλύτερη τάξη, θα πρέπει να το δηλώσει με σαφήνεια κατά την εγγραφή του.

  Επίσης θα πρέπει να το υπενθυμίσει στον Επιτηρητή κατά την έναρξη του Διαγωνισμού.

 • 25. Σε πόσα θέματα πρέπει να απαντήσουν οι μαθητές;
   

  Για τους μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 21 ερωτήσεις. Για τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 24 ερωτήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις 30. Δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς σε όλες τις ερωτήσεις. Το Καγκουρό δεν είναι εξέταση και δεν υπάρχει βαθμολογική βάση. Το Καγκουρό είναι διαγωνισμός: σε όσο περισσότερες ερωτήσεις απαντήσει κανείς σωστά, τόσο αυξάνει την πιθανότητά του να βραβευθεί.

 • 26. Θα πάρω απόδειξη για τα χρήματα που θα δώσω;
   

  Βεβαίως. Η απόδειξη είναι νομότυπη και εκδίδεται από την Καγκουρό Ελλάς.

 • 27. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι δύσκολα; Απαιτούνται ειδικές γνώσεις;
   

  Το πρώτο 1/3 (ένα τρίτο) των θεμάτων (που αντιστοιχούν σε 7 έως 10 ερωτήσεις, ανάλογα την τάξη) είναι εύκολα. Προορίζονται για να μπορούν να τα λύσουν με ευχέρεια όλοι ή, έστω, οι περισσότεροι μαθητές. Το δεύτερο 1/3 (ένα τρίτο) των θεμάτων είναι αρκετά προσιτό και, εν γένει, δεν θα πρέπει να δυσκολευτούν οι μαθητές. Το τελευταίο 1/3 των θεμάτων, χωρίς να είναι απαιτητικά, χρειάζονται περισσότερη ευχέρεια διότι ξεφεύγουν από την τυποποίηση. Εκεί ακριβώς είναι η αξία του διαγωνισμού Καγκουρό καθώς τα θέματα αυτά χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους. Η ενασχόληση με αυτά δίνει χαρά στους μαθητές διότι καλλιεργούν την σκέψη τους και δίνουν την δυνατότητα δημιουργικής φαντασίας.

  Για να απαντηθούν οι ερωτήσεις στον Διαγωνισμό Καγκουρό δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις: Οι γνώσεις των μαθητών μέσα στην τάξη τους, ο κοινός νους και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για τον διαγωνισμό. Τα θέματα είναι τέτοια ώστε ακόμα και αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τίποτα, θα μπορέσει σίγουρα να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα. Ας τονιστεί ωστόσο ότι για να απαντήσει κανείς και τα 30 θέματα ολόσωστα μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνονται, είναι άλλη ιστορία. Η πείρα μας λέει ότι μόνο οι ιδιαίτερα ταλαντούχοι στα Μαθηματικά πετυχαίνουν τέτοια επίδοση.

 • 28. Τι μορφής θα είναι τα θέματα και πώς βαθμολογούνται;
   

  Τα θέματα είναι πολλαπλής επιλογής. Δηλαδή σε κάθε θέμα υπάρχουν πέντε απαντήσεις από τις οποίες ακριβώς μία θα είναι σωστή. Η κάθε σωστή απάντηση παίρνει 3, 4 ή 5 πόντους, ανάλογα με την δυσκολία της. (Υπάρχει ίσο πλήθος ερωτήσεων των 3, 4 και 5 πόντων.) Για κάθε λάθος απάντηση αφαιρείται ένας πόντος, ανεξάρτητα από τη δυσκολία του θέματος. Αν σε μια ερώτηση δεν σημειωθεί απάντηση, τότε ούτε προστίθενται ούτε αφαιρούνται πόντοι.

 • 29. Τι ακριβώς δώρα θα πάρουν όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;
   

  Τα δώρα που παίρνει ο κάθε διαγωνιζόμενος είναι κυρίως Μαθηματικού περιεχομένου. Θα είναι αντίστοιχα του 2023, με μικρές αλλαγές. Τα δώρα του 2023 ήταν:

  1) Το βιβλίο «Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους», τόμος 16 (2023). Πρόκειται για καλαίσθητο βιβλίο μεγέθους 21 x 30 εκ. με 112 σελίδες, σε τετραχρωμία, που θα περιέχει:
  • τα θέματα όλων των επιπέδων,
  • τις λύσεις όλων των θεμάτων,
  • Μαθηματικά άρθρα – ασκήσεις για κάθε τάξη,
  • γρίφους για όλους και άλλα συναφή.

  Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο ώστε τα Μαθηματικά να εμφανίζονται ως παιχνίδι.

  Το βιβλίο το παραλαμβάνουν όλοι οι εγγεγραμμένοι μαθητές περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον Διαγωνισμό.

  2) Ένα μικρό ξύλινο παιχνίδι σκέψης.

  3) Ένα χαρτόνι μεγέθους Α4 με ένα Μαθηματικό μαγικό τρικ  Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν:

  4) Καλαίσθητη Βεβαίωση Συμμετοχής στον διαγωνισμό, που μπορεί να κορνιζωθεί.

  Τα παραπάνω δώρα θα τα πάρουν όλοι, απλά και μόνο με τη συμμετοχή τους, ακόμα και αν δεν απαντήσουν σε κανένα ερώτημα. Όσοι για κάποιο λόγο δεν διαγωνιστούν ενώ έχουν κάνει εγγραφή, δεν θα χάσουν τα δωράκια τους. Θα τα πάρουν στο ακέραιο με εξαίρεση την Βεβαίωση Συμμετοχής.

  Πατήστε εδώ για να δείτε τα αντίστοιχα δώρα προηγούμενου έτους. Εάν επιθυμείτε να τα προμηθευτείτε, αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία ή απευθείας από το Καγκουρό.

  Πατήστε εδώ για να δείτε τα φετινά δώρα και άλλες πληροφορίες για μαθητές.

 • 30. Αν έχω ένσταση για τη διατύπωση ή για τη λύση μιας άσκησης, τι μπορώ να κάνω;
   

  Μπορείς να γράψεις ένα μήνυμα στους οργανωτές διατυπώνοντας την ένστασή σου και στηρίζοντας τα επιχειρήματά σου. Σε διαβεβαιώνουμε ότι θα μελετήσουμε την ένστασή σου με προσοχή. Η πείρα που έχουμε με την μακροχρόνια ενασχόληση με τα Μαθηματικά και με γνώμονα τον σεβασμό μας προς την επιστήμη και τις παιδαγωγικές αρχές, θα μας οδηγήσει να δώσουμε την σωστή και δίκαιη ετυμηγορία. Σε περίπτωση διαφωνίας, η ετυμηγορία του Καγκουρό είναι τελική.

 • 31. Μπορεί κανείς να δώσει σε θέματα μικρότερης τάξης από αυτήν που βρίσκεται;
   

  Όχι. Αλλιώς κάποιοι μαθητές π.χ. Λυκείου θα έδιναν σε θέματα Δημοτικού και φυσικά θα διακρίνονταν, κάτι που δημιουργεί στρεβλώσεις στο διαγωνισμό.

 • 32. Αν πληρώσω τη συμμετοχή, αλλά για οποιοδήποτε λόγο αλλάξω γνώμη και δεν θέλω να συμμετάσχω στο διαγωνισμό, θα πάρω πίσω τα χρήματα που έδωσα;
   

  Βεβαίως. Αυτό μπορεί να ζητηθεί από τον Υπεύθυνο Εξέτασης αλλά οπωσδήποτε πριν το κλείσιμο των εγγραφών στις 8 Μαρτίου 2024.

  Αν έχετε κάνει εγγραφή και για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό, δεν θα χάσετε τα δώρα που παίρνουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Να σημειώσουμε ότι η αξία των δώρων ξεπερνάει κατά πολύ το κόστος της συμμετοχής στον διαγωνισμό.

 • 33. Τι ώρα γίνεται ο διαγωνισμός;
   

  Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2024 και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά.

  Καλό είναι να βρίσκεστε στο Κέντρο Εξέτασης κάπως νωρίτερα για να είναι αρμονική η διευθέτηση των διαγωνιζομένων στις τάξεις, και λοιπά.

 • 34. Πότε θα πάρω τα δώρα μου;
   

  Τα δώρα σου (εκτός από το Βιβλίο) θα σταλούν στο Κέντρο Εξέτασης στο οποίο έκανες εγγραφή, και θα τα παραλάβεις την ημέρα του Διαγωνισμού. Το Βιβλίο θα το παραλάβεις λίγες εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό.

 • 35. Πώς θα μάθω τη βαθμολογία μου;
   

  Λίγες εβδομάδες μετά τον Διαγωνισμό θα σταλούν στα Κέντρα Εξέτασης η Αναλυτική Βαθμολογία κάθε μαθητή, χωριστά. Στην ίδια βαθμολογία θα φαίνεται αν λαμβάνεις Διάκριση.

 • 36. Πόσοι θα διακριθούν;
   

  Ένας στους έξι μαθητές κάθε τάξης χωριστά, σε Πανελλήνιο επίπεδο, διακρίνεται, με βάση την επίδοσή του. Τα ονόματά των διακριθέντων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Καγκουρό.

 • 37. Υπάρχει τρόπος να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό χωρίς να πληρώσει τη συνδρομή;
   

  Γενικά όχι αλλά γίνεται εξαίρεση για μαθητές απομακρυσμένων ή παραμεθόριων περιοχών ή σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής της συνδρομής από την οικογένεια του μαθητή.

 • 38. Αν για κάποιο λόγο δεν διαγωνιστώ στις 30 Μαρτίου 2024 ενώ έχω κάνει εγγραφή, θα χάσω τα δώρα που λαμβάνουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι;
   

  Όχι, δεν θα τα χάσεις. Τα δώρα (εκτός της Βεβαίωσης Συμμετοχής) μπορείς να τα παραλάβεις ο ίδιος, αργότερα, από το Κέντρο Εξέτασης που έκανες την εγγραφή σου, ακόμη και αν δεν διαγωνιστείς.

 • 39. Πώς μπορώ να εξασκηθώ για το διαγωνισμό;
   

  Σε αυτήν την σελίδα θα βρεις όλα τα θέματα και πλήρεις λύσεις τους από έναν παλαιότερο διαγωνισμό. Επίσης, τα βιβλία "Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους", τόμοι 1 ως 16 περιέχουν τα θέματα όλων των επιπέδων των ετών 2007 έως 2023, με λεπτομερείς απαντήσεις.
  Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν τον 6ο τόμο και τον 7ο τόμο, ένα από τα δώρα των διαγωνισμών του 2012 και 2013 αντίστοιχα.

Copyright © 2024 Καγκουρό Ελλάς