• Uncategorized
Προβολή όλων | Κλείσιμο όλων
 • 1. Πότε θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός;
   

  Στις 30 Μαρτίου 2019, ημέρα Σάββατο, στις 9:00 το πρωί.

 • 2. Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό;
   

  Όλοι οι μαθητές από την Β΄ Δημοτικού μέχρι την Γ΄ Λυκείου, ανεξάρτητα από το τύπο ή τη μορφή του Σχολείου (Δημόσιο, Ιδιωτικό, κ.λπ.). Ο κάθε μαθητής γράφει σε θέματα που αντιστοιχούν στο επίπεδο της τάξης του.

 • 3. Πότε και πώς μπορώ να εγγραφώ για το διαγωνισμό;
   

  Οι εγγραφές αρχίζουν την 1η Ιανουαρίου 2019, και γίνονται απευθείας στο Κέντρο Εξέτασης που επιθυμεί να διαγωνιστεί ο μαθητής. Όσοι εγγραφούν πριν τις 5 Μαρτίου 2019 εξασφαλίζουν ότι θα πάρουν εκείνα από τα δώρα τα οποία προορίζεται να δοθούν την ημέρα που θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός (Βεβαίωση Συμμετοχής, παιχνιδάκι, χαρτονάκια).

 • 4. Αν δεν εγγραφώ πριν τις 5 Μαρτίου, υπάρχουν επιπτώσεις;
   

  Πολλά Κέντρα Εξέτασης δεν δέχονται εκπρόθεσμες εγγραφές. Σε κάποια άλλα Κέντρα Εξέτασης μπορεί να γίνουν κατά παρέκκλιση δεκτές και εκπρόθεσμες εγγραφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εγγεγραμμένοι θα πάρουν τα δώρα τους αργότερα, όχι την ημέρα του Διαγωνισμού.

  Με άλλα λόγια δεν θα χάσουν τα δώρα τους αλλά πρέπει να περιμένουν για να τα παραλάβουν αργότερα. Αυτό γίνεται γιατί δεν προλαβαίνουν να φτάσουν εγκαίρως τα δώρα στα Κέντρα Εξέτασης, για τις εγγραφές που γίνονται την τελευταία στιγμή.

 • 5. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τι χρειάζεται να κρατά κανείς;
   

  1) Την απόδειξη πληρωμής της συνδρομής.

  2) Ένα στυλό ή μολύβι με το οποίο θα σημειώνει τις απαντήσεις του στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ που θα του δοθεί. Στις απαντήσεις δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (μπλάνκο), γι' αυτό καλό είναι να σημειώνει κανείς την απάντηση που θεωρεί σωστή μόνο αφού είναι εντελώς βέβαιος. Αν υπάρχει ασάφεια στο ποια απάντηση σημειώθηκε, θα θεωρηθεί ως λάθος απάντηση.
  Τα γεωμετρικά όργανα δεν είναι απαραίτητα. Δεν θα ζητηθεί να σχεδιάσουν οι διαγωνιζόμενοι κάτι από το οποίο θα βαθμολογηθούν. Όμως μπορεί τα γεωμετρικά όργανα να φανούν χρήσιμα σε κάποιους, όταν εργάζονται στο πρόχειρό τους.

 • 6. Μπορώ να κρατήσω τα θέματα μετά την εξέταση;
   

  Ναι, μπορείς. Αν θέλεις μπορείς να σημειώσεις στο αντίγραφό των θεμάτων σου τις απαντήσεις που έγραψες στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, για να τις ελέγξεις μετά τον διαγωνισμό. Έτσι, μετά τον διαγωνισμό, θα σου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσεις τις απαντήσεις με τους Δασκάλους, τους Καθηγητές και τους συμμαθητές σου.

 • 7. Αυτά που θα γράψω στο πρόχειρο θα βαθμολογηθούν;
   

  Όχι. Τα πρόχειρα δεν παραδίδονται, αλλά τα κρατά ο μαθητής.
  Στο πρόχειρο μπορεί ο μαθητής να γράψει άφοβα ό,τι θέλει.

 • 8. Αν ένας απαντά τις ερωτήσεις στην τύχη, έχει μεγάλες πιθανότητες να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία;
   

  Όχι. Εάν σε μερικές ερωτήσεις ο μαθητής είναι τυχερός και πιάσει την σωστή απάντηση, υπάρχουν άλλες ερωτήσεις που δεν θα είναι τόσο τυχερός. Από αυτές αφαιρούνται πόντοι, οπότε στατιστικώς θα επέλθει ισορροπία.

  Τονίζουμε ότι στις λάθος απαντήσεις αφαιρείται μία μονάδα. Άρα είναι προς το συμφέρον του μαθητή αν δεν γνωρίζει την απάντηση ή αν δεν είναι απόλυτα βέβαιος για την σωστή απάντηση, τότε να μην σημειώσει απάντηση. Σε αυτή την περίπτωση ούτε κερδίζει ούτε χάνει μονάδες

 • 9. Τα χρήματα της συνδρομής είναι μόνο για τη συμμετοχή;
   

  Όχι μόνο. Με τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό, και ανεξάρτητα αν θα διακριθεί ή όχι, παίρνει διάφορα εκπαιδευτικά δώρα που η αντικειμενική τους αξία είναι μεγαλύτερη από τη συνδρομή. (Για να δεις τα δώρα που μοιράστηκαν σε προηγούμενα χρόνια κάνε κλικ εδώ).

 • 10. Πού πάει το ποσό της συμμετοχής στο διαγωνισμό;
   

  Εκτός από τα οργανωτικά έξοδα (εκτύπωση των θεμάτων, ταχυδρομικά, συμβολική αμοιβή επιτηρητών και λοιπά) ο κάθε μαθητής λαμβάνει διάφορα εκπαιδευτικά δώρα. Αυτά είναι

  α) Βεβαίωση Συμμετοχής, ), η οποία δίνεται την ημέρα του διαγωνισμού.

  β) ένα έγχρωμο μαθηματικό βιβλίο 112 σελίδων με όλα τα θέματα του φετινού διαγωνισμού και τις λύσεις τους, με άρθρα πάνω στα μαθηματικά, γρίφους και λοιπά (δείτε το αντίστοιχο βιβλίο του 2012 εδώ). Το βιβλίο δίνεται περίπου 3 εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό.

  γ) άλλο εκπαιδευτικό υλικό, το οποία δίνεται την ημέρα του διαγωνισμού.

  Η αξία των αντικειμένων που θα πάρει στα χέρια του ο κάθε μαθητής υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό της συμμετοχής.

  Επίσης, ένας στους 6 μαθητές θα βραβευθεί με επιπρόσθετα εκπαιδευτικά δώρα, όπως μία μεγάλη αφίσα 50cm x 70cm ή 70cm x 100cm με μαθηματικό θέμα και άλλα.

 • 11. Τι ακριβώς δώρα θα πάρουν όσοι συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;
   

  Τα δώρα που παίρνει ο κάθε διαγωνιζόμενος είναι κυρίως Μαθηματικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, φέτος θα είναι:

  1) Το βιβλίο «Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους», τόμος 13 (2019). Πρόκειται για καλαίσθητο βιβλίο μεγέθους 21x30 εκ. με 112 σελίδες, τετράχρωμο, που θα περιέχει:
  • τα θέματα όλων των επιπέδων,
  • τις λύσεις όλων των θεμάτων,
  • Μαθηματικά άρθρα – ασκήσεις για κάθε τάξη,
  • γρίφους για όλους και άλλα συναφή.

  Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο ώστε τα Μαθηματικά να εμφανίζονται ως παιχνίδι.

  Το βιβλίο το παραλαμβάνουν όλοι οι εγγεγραμμένοι μαθητές περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον Διαγωνισμό, πάντως πριν από τις διακοπές του Πάσχα 2019.

  2) Ένα μικρό παιχνίδι παραλλαγή του 2x2x2 κύβου του Rubic. Επίσης παίρνουν ένα χαρτονάκι με ένα ενδιαφέρον Μαθηματικό παιχνίδι (δίνονται την ημέρα του διαγωνισμού).

  Τα δωράκια αυτά οι εγγεγραμμένοι μαθητές τα παραλαμβάνουν την ημέρα του Διαγωνισμού

  Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν:

  3) Καλαίσθητη Βεβαίωση Συμμετοχής στον διαγωνισμό, που μπορεί να κορνιζωθεί (δίνεται την ημέρα του διαγωνισμού).

  Τα παραπάνω δώρα θα τα πάρουν όλοι, απλά και μόνο με τη συμμετοχή τους, ακόμα και αν δεν απαντήσουν σε κανένα ερώτημα. Όσοι για κάποιο λόγο δεν προσέλθουν στον διαγωνισμό ενώ έχουν κάνει εγγραφή, δεν θα χάσουν τα δωράκια τους. Θα τα πάρουν στο ακέραιο με εξαίρεση την Βεβαίωση Συμμετοχής.

  Πατήστε εδώ για να δείτε τα αντίστοιχα δώρα προηγούμενου έτους. Εάν επιθυμείτε να τα προμηθευτείτε, αναζητήστε τα στα βιβλιοπωλεία ή απευθείας από το Καγκουρό.

  Πατήστε εδώ για να δείτε τα φετινά δώρα και άλλες πληροφορίες για μαθητές.

 • 12. Τα δώρα που παίρνουν όσοι συμμετάσχουν είναι κατάλληλα για τους μαθητές;
   

  Σημειώνουμε εμφατικά ότι όλο το υλικό που διαθέτουμε στους μαθητές είναι παιδαγωγικά άμεπτο και σέβεται την προσωπικότητά τους. Ο μόνος στόχος είναι να παρουσιάσουν τα Μαθηματικά ως παιχνίδι, να καλλιεργήσουν την μαθηματική σκέψη, να είναι χρήσιμα στους μαθητές και τους δασκάλους τους και να συμβάλλουν στην εκπαίδευση της νεολαίας.

 • 13. Υπάρχει συνδρομή για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό;
   

  Ναι. Έχει καθοριστεί στα 12,50 ευρώ. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ που θα διαγωνιστείτε (όχι απευθείας στο Καγκουρό).

 • 14. Σε τι θέματα θα γίνει ο διαγωνισμός;
   

  Θα υπάρχουν έξι διαφορετικά επίπεδα θεμάτων, ανάλογα με την τάξη του μαθητή. Αυτά είναι ως εξής:

  Επίπεδο Β' Δημοτικού: απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 1: απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 2: απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού,
  Επίπεδο 3: απευθύνεται σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίου,
  Επίπεδο 4: απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ τάξης Λυκείου.
  Επίπεδο 5: απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου.

  Με άλλα λόγια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα, οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού. Όμοια, θα διαγωνιστούν σε κοινά θέματα οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, και λοιπά. Όλα τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με τις γνώσεις που αποκομίζουν οι μαθητές από το Σχολείο.

 • 15. Σε πόσα θέματα πρέπει να απαντήσουν οι μαθητές;
   

  Για τους μαθητές της Β΄ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 21 ερωτήσεις. Για τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού υπάρχουν 24 ερωτήσεις, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις 30. Δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς σε όλες τις ερωτήσεις. Το Καγκουρό δεν είναι εξέταση και δεν υπάρχει βαθμολογική βάση. Το Καγκουρό είναι διαγωνισμός: σε όσο περισσότερες ερωτήσεις απαντήσει κανείς σωστά, τόσο αυξάνει την πιθανότητά του να βραβευθεί.

 • 16. Τα θέματα του διαγωνισμού είναι δύσκολα; Απαιτούνται ειδικές γνώσεις;
   

  Το πρώτο 1/3 (ένα τρίτο) των θεμάτων (που αντιστοιχούν σε 7 έως 10 ερωτήσεις, ανάλογα την τάξη) είναι εύκολα. Προορίζονται για να μπορούν να τα λύσουν με ευχέρεια όλοι ή, έστω, οι περισσότεροι μαθητές. Το δεύτερο 1/3 (ένα τρίτο) των θεμάτων είναι αρκετά προσιτό και, εν γένει, δεν θα πρέπει να δυσκολευτούν οι μαθητές. Το τελευταίο 1/3 των θεμάτων, χωρίς να είναι απαιτητικά, χρειάζονται περισσότερη ευχέρεια διότι ξεφεύγουν από την τυποποίηση. Εκεί ακριβώς είναι η αξία του διαγωνισμού Καγκουρό καθώς τα θέματα αυτά χαρακτηρίζονται για την πρωτοτυπία τους. Η ενασχόληση με αυτά δίνει χαρά στους μαθητές διότι καλλιεργούν την σκέψη τους και δίνουν την δυνατότητα δημιουργικής φαντασίας.

  Για να απαντηθούν οι ερωτήσεις στον Διαγωνισμό Καγκουρό δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις: Οι γνώσεις των μαθητών μέσα στην τάξη τους, ο κοινός νους και η αγάπη για τα Μαθηματικά είναι αρκετά εφόδια για τον διαγωνισμό. Τα θέματα είναι τέτοια ώστε ακόμα και αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τίποτα, θα μπορέσει σίγουρα να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα. Ας τονιστεί ωστόσο ότι για να απαντήσει κανείς και τα 30 θέματα ολόσωστα μέσα στα χρονικά περιθώρια που δίνονται, είναι άλλη ιστορία. Η πείρα μας λέει ότι μόνο οι ιδιαίτερα ταλαντούχοι στα Μαθηματικά πετυχαίνουν τέτοια επίδοση.

 • 17. Τι μορφής θα είναι τα θέματα και πώς βαθμολογούνται;
   

  Τα θέματα είναι πολλαπλής επιλογής. Δηλαδή σε κάθε θέμα υπάρχουν πέντε απαντήσεις από τις οποίες ακριβώς μία θα είναι σωστή. Η κάθε σωστή απάντηση παίρνει 3, 4 ή 5 πόντους, ανάλογα με την δυσκολία της. (Υπάρχει ίσο πλήθος ερωτήσεων των 3, 4 και 5 πόντων.) Για κάθε λάθος απάντηση αφαιρείται ένας πόντος, ανεξάρτητα από τη δυσκολία του θέματος. Αν σε μια ερώτηση δεν σημειωθεί απάντηση, τότε ούτε προστίθενται ούτε αφαιρούνται πόντοι.

 • 18. Τι ώρα γίνεται ο διαγωνισμός;
   

  Διαγωνισμός θα αρχίσει στις 9:00 το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2019 και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά.

  Καλό είναι να βρίσκεστε στο Κέντρο Εξέτασης κάπως νωρίτερα για να είναι αρμονική η διευθέτηση των διαγωνιζομένων στις τάξεις, και λοιπά.

 • 19. Πότε θα πάρω τα δώρα μου;
   

  Όσοι έχουν εγγραφεί πριν τις 5 Μαρτίου 2019, θα πάρουν τα παιχνιδάκια και την Βεβαίωση Συμμετοχής αμέσως μετά τον διαγωνισμό (μόλις παραδώσουν το γραπτό τους), ενώ το Βιβλίο θα δοθεί τρεις εβδομάδες αργότερα(πάντως πριν από τις διακοπές του Πάσχα).

  Όσοι εγγραφούν εκπρόθεσμα θα πάρουν τα δώρα τους συγχρόνως με το Βιβλίο, λίγες εβδομάδες αργότερα. Είναι όμως ευθύνη τους να τα αναζητήσουν από το Κέντρο Εξέτασης όπου διαγωνίστηκαν, όπου θα σταλούν. Όπως και να είναι, πάντως, κανένας δεν θα χάσει τα δώρα του, το Βιβλίο και λοιπά.

 • 20. Υπάρχει τρόπος να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό χωρίς να πληρώσει τη συνδρομή;
   

  Γενικά όχι αλλά γίνεται εξαίρεση για μαθητές απομακρυσμένων ή παραμεθόριων περιοχών ή σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας καταβολής της συνδρομής από την οικογένεια του μαθητή.

 • 21. Μπορεί κανείς να κρατήσει τα θέματα μετά την εξέταση;
   

  Ναι, τα θέματα τα κρατάει ο μαθητής (παραδίδει μόνο το ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ). Στο αντίγραφό του μπορεί να σημειώσει και τις απαντήσεις του στον διαγωνισμό, για να έχει την δυνατότητα να τις συζητήσει αργότερα με τους άλλους.

 • 22. Που μπορώ να βρω τις απαντήσεις των θεμάτων;
   

  Το βιβλίο που παίρνει ο κάθε διαγωνιζόμενος ως δώρο περιέχει όχι μόνο τις απαντήσεις αλλά και αναλυτικές λύσεις των θεμάτων.

 • 23. Μπορεί κανείς να έχει αντίγραφο των θεμάτων των άλλων τάξεων;
   

  Τα θέματα όλων των τάξεων με τις λύσεις τους υπάρχουν στο βιβλίο που παίρνουν ως δώρο όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Όσοι δεν έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό μπορούν να προμηθευτούν το ίδιο βιβλίο, όπως και τα αντίστοιχα του 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018, από το εμπόριο ή απευθείας από το Καγκουρό (βλέπετε πωλήσεις).

 • 24. Εάν κάποιος νοιώθει ότι είναι πολύ καλός στα Μαθηματικά, μπορεί να δώσει σε θέματα μεγαλύτερης τάξης;
   

  Βεβαίως, αλλά δεν το συνιστούμε. Αν παρόλα αυτά ένας μαθητής επιθυμεί να διαγωνιστεί σε μεγαλύτερη τάξη, θα πρέπει να το δηλώσει με σαφήνεια κατά την εγγραφή του.

  Επίσης θα πρέπει να το υπενθυμίσει στον Επιτηρητή κατά την έναρξη του Διαγωνισμού.

 • 25. Μπορεί κανείς να δώσει σε θέματα μικρότερης τάξης από αυτήν που βρίσκεται;
   

  Όχι. Αλλιώς κάποιοι μαθητές π.χ. Λυκείου θα έδιναν σε θέματα Δημοτικού και φυσικά θα διακρίνονταν, κάτι που δημιουργεί στρεβλώσεις στο διαγωνισμό.

 • 26. Πώς θα μάθω τη βαθμολογία μου;
   

  Ο κάθε μαθητής χωριστά παίρνει μία σελίδα όπου υπάρχει φωτογραφία του γραπτού του και η βαθμολογία του αναλυτικά. Επίσης υπάρχει μικρός σχολιασμός της βαθμολογίας του.

  Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν από τον Υπεύθυνο Εξέτασης στους μαθητές που διαγωνίστηκαν υπό την επίβλεψή του. Επίσης, στην ιστοσελίδα του Καγκουρό (www.kangaroo.gr) θα αναρτηθούν τα ονόματα των διακριθέντων (ένας στους έξι).

 • 27. Πώς μπορώ να εξασκηθώ για το διαγωνισμό;
   

  Σε αυτήν την σελίδα θα βρεις όλα τα θέματα και πλήρεις λύσεις τους από έναν παλαιότερο διαγωνισμό. Επίσης, τα βιβλία "Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους", τόμοι 1 ως 12 περιέχουν τα θέματα όλων των επιπέδων των ετών 2007 έως 2018, με λεπτομερείς απαντήσεις.
  Επίσης, μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν τον 6ο τόμο, ένα από τα δώρα του διαγωνισμού του 2012, από αυτόν τον σύνδεσμο.

 • 28. Αν δεν γράψω καλά στον διαγωνισμό, το όνομά μου και ο βαθμός μου θα γνωστοποιούνται στους άλλους;
   

  Όχι. Οι βαθμολογίες ανακοινώνονται μόνο στον ενδιαφερόμενο, δεν φαίνονται πουθενά και τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Στην ιστοσελίδα του Καγκουρό ανακοινώνονται μόνο τα ονόματα όσων διακριθούν. Οι βαθμοί γνωστοποιούνται μέσω του Υπεύθυνου Εξέτασης μόνο απευθείας στον ίδιο τον διαγωνιζόμενο.

 • 29. Πότε θα αναρτηθούν τα ονόματα των διακριθέντων;
   

  Μερικές εβδομάδες μετά τον διαγωνισμό και αφού διορθωθούν όλα τα γραπτά θα αναρτηθούν τα ονόματα των διακριθέντων στην ιστοσελίδα του Καγκουρό. Παράλληλα, τα ονόματα και οι βαθμοί των διαγωνιζόμενων θα σταλούν στο εκάστοτε Κέντρο Εξέτασης. Αναμένεται οι βαθμοί να είναι έτοιμοι λίγο μετά τις διακοπές του Πάσχα.

 • 30. Αν μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας έχω αντιρρήσεις για την επίδοση μου, μπορώ να ζητήσω να επανεξεταστεί το γραπτό μου;
   

  Βεβαίως. Στην περίπτωση αυτή επανεξετάζεται το γραπτό και αποστέλλεται ηλεκτρονικά η αναλυτική βαθμολογία. Στην σπάνια περίπτωση που έχει γίνει λάθος κατά τη βαθμολόγηση, και ο μαθητής δικαιούται επιπλέον δώρο, προφανώς θα το πάρει (θα του σταλεί ταχυδρομικά). Επίσης θα προστεθεί το όνομά του στους πίνακες των διακριθέντων.

 • 31. Ποιος βγάζει τα θέματα;
   

  Τα θέματα τα βγάζει επιτροπή ειδικών στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στις οποίες διενεργείται ο διαγωνισμός. Τα θέματα είναι, με μικρές εξαιρέσεις, κοινά σε όλες τις χώρες. Οι όποιες διαφορές οφείλονται στο ότι δεν έχουν όλες οι χώρες το ίδιο εκπαιδευτικό σύστημα ούτε οι μαθητές διδάσκονται την ίδια ύλη. Γι΄ αυτό οι υπεύθυνοι του Καγκουρό στις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, προσαρμόζουν τα θέματα στην ύλη που γνωρίζουν οι μαθητές της χώρας τους.

 • 32. Θα πάρω απόδειξη για τα χρήματα που θα δώσω;
   

  Βεβαίως. Η απόδειξη είναι νομότυπη και εκδίδεται από την Καγκουρό Ελλάς.

 • 33. Αν πληρώσω τη συμμετοχή, αλλά για οποιοδήποτε λόγο αλλάξω γνώμη και δεν θέλω να συμμετάσχω στο διαγωνισμό, θα πάρω πίσω τα χρήματα που έδωσα;
   

  Βεβαίως. Αυτό μπορεί να ζητηθεί από τον Υπεύθυνο Εξέτασης αλλά οπωσδήποτε πριν από την ημερομηνία που αποστέλλονται τα δώρα στα Κέντρα Εξέτασης, δηλαδή τις 5 Μαρτίου 2019.

 • 34. Αν για κάποιο λόγο δεν προσέλθω στον διαγωνισμό στις 30 Μαρτίου 2019 ενώ έχω κάνει εγγραφή, θα χάσω τα δώρα που λαμβάνουν όλοι οι διαγωνιζόμενοι;
   

  Όχι, δεν θα τα χάσεις. Τα δώρα (εκτός της Βεβαίωσης Συμμετοχής) μπορείς να τα παραλάβεις ο ίδιος, αργότερα, από τον Υπεύθυνο Εξέτασης, ακόμη και αν δεν εμφανιστείς στον διαγωνισμό.

 • 35. Πόσοι θα διακριθούν;
   

  Ένας στους έξι μαθητές κάθε τάξης χωριστά, σε Πανελλήνιο επίπεδο, διακρίνεται, με βάση την επίδοσή του. Τα ονόματά των διακριθέντων αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Καγκουρό.

 • 36. Όσοι διακριθούν θα πάρουν και άλλα δώρα;
   

  Ναι. Εκτός από μία Βεβαίωση Διάκρισης, θα πάρουν ορισμένα συμβολικά δώρα όπως βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια, πόστερ και λοιπά, ανάλογα με την επίδοση του καθενός.

 • 37. Πώς θα πάρω τα δώρα μου αν διακριθώ;
   

  Τα βραβεία διάκρισης θα διανεμηθούν στο Κέντρο Εξέτασης όπου διαγωνίστηκε ο εκάστοτε μαθητής. Ειδικότερα, μαθητές που διαγωνίστηκαν σε διαφορετικό Σχολείο από το δικό τους, πρέπει να έρθουν σε επαφή με το εκάστοτε Κέντρο Εξέτασης για να παραλάβουν τα δώρα της διάκρισής τους. Τα δώρα δεν ταχυδρομούνται στις κατοικίες των μαθητών.

 • 38. Έδωσα στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Μπορώ να δώσω και στον διαγωνισμό "Καγκουρό";
   

  Βεβαίως. Οι δύο διαγωνισμοί είναι εντελώς ανεξάρτητοι. Μάλιστα το Καγκουρό ενθαρρύνει τους μαθητές να συμμετάσχουν και στους δύο διαγωνισμούς. Ας προστεθεί ότι οι δύο διαγωνισμοί έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Ο διαγωνισμός της ΕΜΕ, ιδίως στην Δεύτερη και Τρίτη φάση του (Ευκλείδης, Αρχιμήδης), απευθύνεται στους ταλαντούχους μαθητές και τα θέματα είναι δύσκολα και βασίζονται σε παραδοσιακή ύλη. Ο διαγωνισμός Καγκουρό απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όλοι μπορούν να απαντήσουν σε πολλές από τις ερωτήσεις.

  Η μεγάλη επιτυχία του Διαγωνισμού Καγκουρό είναι ακριβώς η πρωτοτυπία των θεμάτων, η ποικιλία τους και ο διασκεδαστικός τους χαρακτήρας, στοιχεία τα οποία ενθουσιάζουν τους μαθητές. Το μόνο εφόδιο που χρειάζεται ένας διαγωνιζόμενος είναι η καθαρή σκέψη και η χαρά να εφευρίσκει. Γι’ αυτό άλλωστε ο Διαγωνισμός Καγκουρό είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός παγκοσμίως, σε οποιοδήποτε θέμα.